pátek 30. března 2018

Skleněný trůn ~Recenze~

Zdravím, knihofilové! 
Mám zde recenzi na první knihu ze série Skleněný trůn.
A co na ni tedy říkám?




Autor: Sarah J. Maas
Rok vydání: 2015
Ofiko anotace:  V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaene byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit.
Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: Fantasy
Jak dlouho jsem ji četla? Knížku jsem četla nějakou delší dobu, bylo to tuším týden, jelikož jsem nějak neměla tu chuť.
 pospíším!
Je/Bude pokračování? Ano.

Po tom, co jsem si tehdy celá okouzlená přečetla jinou sérii od této autorky, jsem si řekla, že prostě Skleněný trůn musím mít. Byla jsem na Sarah J. Maas velmi zvědavá a doufala jsem, že to bude stejně dobré, jako její jiné knihy.  Obálka se mi vcelku líbí, i když výraz hlavní hrdinky je... podivný. Tuto eknihu mi věnoval eshop eReading a já jim opravdu děkuju, jelikož jsou to moji andělé strážní a kdybych mohla, kupuji si od vás knihy. Bohužel ve svém věku nemohu (nemám kartu), nemám peníze a jinak bych se k takovým knihám asi nedostala, jelikož většinou čtu v knihovně a do klasického knihkupectví se dostanu jednou za tisíc let. A pokud chcete i vy zakoupit tuto knihu, můžete tak učinit zde.  V roce 2016 tuto knihu vydalo nakladatelství CooBoo.

Mladičká nájemná vražedkyně Celaena Sardothien, odpykávající si trest ve vězeňském táboře v Endovieru dostane po dlouhé době nabídku od korunního prince Doriana, která se, jak se říká, neodmítá. Má možnost odejít z tábora, kde mi brzy zemřela a reprezentovat ho v souboji 24 vrahů a zlodějů v zemi.
A pokud zvítězí, bude téměř volná. Jenže tato cesta je mnohem obtížnější než se zdá, jelikož ona byla dlouhou dobu v táboře, kde byly podmínky k životu velice špatné. Nabídku přijímá a v doprovodu okouzlujícího Doriana  a tajemného velitele královské gardy Chaola se vydává vstříc svobodě. Ovšem po nějaké době začnou soutěžící umírat i mimo arénu a za velice záhadných okolností, na které se snaží Celaena přijít...

Já jsem do této knihy šla  s tím, že jsem z milionu stran slyšela o tom, jak je kniha dokonalá. A tak jsme se nabudila na tuhle knihu tím stylem, že to snad možné ani nebylo. A tak jsem možná čekala něco, kde bude víc akce, kde bude víc toho fantasy, což jsem tady i přes všechno nenašla v tom formátu, v jakém jsem si přála to najít.
Ano, byla zde magie, bylo zde tajemno a občas jste byli v napětí. Ale také se zde objevovaly věci, které prostě v něčem, co jste si mysleli, že bude fantasy jak Brno, nečekali.
Máme zde nějakou akci, ale postrádá mi to ten spád, to očekávání konce. V jistých věcech je kniha předvídatelná... Slibovala jsem si od ní nějaký větší počet soubojů a více magie. Což tu nebylo a vše je moc umělé, odehrávající se v pohádkovém zámku, skrývajícím tajemství...

Samozřejmě, je to YA, takže jsme počítali s nějakou romantickou linií, nebo něčím podobným. Ale milostná véčka (ano, nesnáším špatné označení. Většinou to jsou véčka, trojúhelník to je v případě, kdy jsou spolu všichni tři.) jsou podle mě strašně ohraná a je jich plná každá průměrná fantasy kniha.
Ovšem účel to asi splnilo, jelikož před pár měsíci, kdy jsem knihu četla, jsem ji opravdu milovala. Ovšem když si všechno necháte uležet v hlavě, vidíte to hned jinak. Musím uznat, že autorka má krásný styl psaní, všechno je vám hned jasné, je to přehledné, i když občas přeplácané.
Máme zde barvité popisy míst, šatů a pocitů hrdinky, což sice není špatná věc, ale občas to je prostě moc. Když už vám jde hlava kolem ze všech třpytek a do toho Celaena chodí po chodbě a hlavou se jí honí : Toho bych zabila, tuhle bych zabila, tam tomu bych vytáhla střeva z dutiny břišní. Působilo to až komicky.

Hrdinka je v pořádku, sice ji nějak nemiluji, ale nemohu říct, že by mi byla nesympatická. Má ale až nebezpečně moc dokonalých vlastností a řekla bych, že je to celkem Mary Sue. Má pořád s prominutím plnou hubu keců a "skutek utek". :D Pořád si hraje na strašného zabijáka, ovšem přijde mi spíše jako ufňukaná teenagerka, která se pořád nějak nevypořádala se sebou a svým životem.
Jsou tu naštěstí postavy, které mě doslova držely nad vodou a když se tak zpětně dívám, možná bych bez nich zešílela.

Já jsem si opravdu zamilovala Chaola Westfalla, o kterém jsem před kamarádkama (nečtenářky) básnila tak dlouho, že mě vítaly slovy "Kejol!" a všechny jsme se pak tomu smály. Eh, to byly časy...  Tehdy měla tato postava své kouzlo a prostě jste si ji zamilovali.
Ani ostatní postavy nebyly nijak opomenuté, třeba korunní princ Dorian, to byl taky slaďoušek, ovšem postavy jako on jsem viděla naprosto všude, takže sarkastické chlapce, kteří mají dokonalé charisma a doopravdy jsou to beránci vidět více nepotřebuji. A Dorianův otec, tedy král, je velice zajímavým mužem, který mě opravdu zajímá a uvidíme, co se z něj vyklube. (Haha, já to vím, když jsem už za Královnou stínů...)

Ovšem v dalších dílech se má náklonnost k nim obrací. :)
Kniha není špatná, je to taková milá, teenagerská fantasy kniha, která se mi líbila MNOHEM víc, než třeba zmíněná kniha autorky Dvůr trnů a růžíAle zase druhý díl Dvůr mlhy a hněvu mi přišel lepší než Skleněný trůn. I přes veškeré nedostatky to bylo milé a pohodové čtení na oddech, takže mé hodnocení je následující.

60%

 V komentářích zanechte své názory, poznatky a i to, zda jste knihu četli.
Lupínková dáma.


Výsledek obrázku pro i love him gif
Má láska k Chaolovi
 Výsledek obrázku pro loki gif
Výsledek obrázku pro gif interesting

10 komentářů:

  1. Zrovna zítra mám v plánu si konečně Skleněný trůn koupit, četla jsem, že první snad tři díly jsou spíš průměr a pak se to rozjede, tak jsem zvědavá. Dvory naprosto miluju, takže jsem zvědavá i na tohle...:-D Ale milostný "véčka" mě celkem děsí. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář.
      Většina lidí říká, že do třetího dílu to jde nahoru... Mně se bohužel čtvrtý a pátý díl vůbec nelíbil. :D
      Jinak... Dvory jsou dobré, mám za sebou jedničku i dvojku, recenze tady mám taky, kdyby ses chtěla mrknout.
      PS: Véčka děsí všechny. :DD

      Vymazat
  2. Tak to já tuhle autorku naopak zbožňuju a její knihy řadím k těm nejlepším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář. :)
      Já ji jako nesnáším, jen... ji neberu jako nejlepší autorku. (Ale možná kladu příliš vysoké nároky, protože se mi velmi těžko hledá čtení, kterému bych dala nad devadesát procent. :D )
      Ale tak sto lidí, sto chutí. :)
      Třeba z této série mě hodně bavil třetí díl. (Pak už teda vůbec, ale druhý a třetí byly asi nejlepší, podle mě.)

      Vymazat
  3. Skvělý komentář a dobře odhalené slabiny knihy. Já bych ji hodnotila ještě hůř, tak kolem 40%

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. :)
      Já jsem zatím ještě hodná, ale poslední dva díly byly katastrofa.

      Vymazat
  4. Povedená recenze :) Já jsem Skleněný trůn pořád ještě nečetla :) Vzhledem k tomu kolik už má dílů, tak jsem poněkud pozadu, ale snad to brzy napravím :) Taky od něj očekávám hodně, protože o této sérii všichni básní :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju! :)
    No, já být tebou, moc to s tím očekáváním nepřeháním. Protože první tři díly jsou ještě dobré, ale poslední dva jsou (alespoň podle mě) katastrofální.
    Ale záleží na každém, většina si sérii velmi chválí. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Véčka, ano, ano! Začnu to používat :D
    Já Maas miluju ♥ Skleněný trůn se mi moc líbil, ale další díly jsou vždycky o chlup lepší. Dvůr mlhy a hněvu je asi nejlepší, co jsem od ní zatím četla, ale asi bych si nevybrala mezi Trůnem a Dvorem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D
      Mně se nejvíc líbila trojka a nejméně pětka se čtverkou, no.
      Jinak Dvůr mlhy a hněvu byl super. :3

      Vymazat