úterý 3. dubna 2018

Pacifik: Peklo za oceánem ~Recenze~

Zdravím, knihofilové!
Mám tady recenzi na knihu Pacifik.
A co na ni tedy říkám? 


Název: Pacifik: Peklo za oceánem
Autor: Hugh Ambrose
Nakladatelství: Jota
Anotace:  V této odysseji z druhé světové války se prolínají opravdové osudy čtyř amerických mariňáků a jednoho pilota námořního letectva, kteří prošli válečným peklem všech zásadních bojů v Tichomoří - od bitvy s Japonci na Guadalcanalu, přes masakr na ostrově Iwodžima až po krvavé a prudké boje po vylodění na Okinawě na samém konci války.

V knize jsou poutavě vylíčeny příběhy mužů, kteří dali v sázku životy, aby bojovali za svou vlast. Byli odveleni na druhý konec světa do války s nepřítelem, jenž upřednostňoval sebevraždu před kapitulací. Tito stateční muži poznali krutost a ponížení v zajateckých táborech, byli svědky nespočetných úmrtí v řadách vojáků i civilistů a za svá válečná ocenění zaplatili často měrou nejvyšší.
Hugh Ambrose doplňuje individuální osudy pětice válečných hrdinů televizní série o poznatky načerpané při mnohaletém studiu válečných dokumentů, záznamů, deníků, dopisů a memoárů i při rozhovorech s válečnými veterány. Nabízí čtenářům jedinečný, mnohavrstevný a poutavý pohled na válku v Tichomoří.
Ambroseho kniha je unikátní válečnou výpovědí spojující bezprostřední a naléhavé osobní prožitky očitých svědků s historicky přesným popisem přelomových válečných událostí.


O téhle knize jsem přemýšlela delší dobu a když jsem zjistila, že ji má Jota, ani jsem neváhala. Tak jsem si od Joty vzala na spolupráci jeden recenzní výtisk.  Moc jím tímto děkuji a pokud si i vy chcete knihu přečíst, koupit si ji můžete zde.

I přes to, že kniha byla trochu něco jiného, než to, co čtu obvykle, musím říct, že mě velice bavila. Text byl čtivý, i když mi trvalo déle se přes knihu prolouskat, protože přeci jenom, odborný text a romantická slaďárna o upírech je trochu něco jiného...
Po vizuální stránce se mi kniha též moc líbila, barvy jsou vyvážené, z obálky jdou emoce. Už to vás naláká číst. Navíc je text doplněn o několik stran s fotkami z osobních životů hlavních hrdinů, což je též velké plus.
Přidávám trailer k seriálu, ovšem na knížku naladit dokáže také.



 I přes to, že čtení bylo občas těžké, jsem si u konce posteskla, že už víc nepřečtu. A určitě si plánuju shlédnout i seriál! :)
O druhé světové válce se sice pořád něco učíme, ale nejvíc se zapomíná na tohle. Na příběhu "obyčejných" mariňáků, pilotů, kteří ve válce bojovali. A právě to na této knize obdivuji.
Skloubit fakta a příběh je zajisté těžší než se zdá a H. Ambrosovi se to zde povedlo. I když on se spíš naklání k tomu dokumentu. Nemohu říct, že bych si hlavní hrdiny nějak oblíbila, ale pokud knihu beru čistě jako naučnou, tak jsou zde postavy plusem.
A co na ni tedy říkám?
Mé hodnocení bude vysoké, protože knize vlastně nemám co vytknout. Napsána byla úchvatně, je detailní a zapůsobí i na lidské emoce.

98%

Mějte se krásně. Všem hezké Vánoce a šťastný nový rok.
Lupínková dáma.







Žádné komentáře:

Okomentovat