sobota 8. července 2017

Projekt Kronos ~Recenze~

Zdravím všechny knihofily!
Jsem zde s recenzí na prvotinu českého autora Pavla Bareše, Projekt Kronos.
Mno, jdeme na to!

zdroj


Název: Projekt Kronos
Autor: Pavel Bareš
Rok vydání: 2017
Ofiko anotace: Být hrdinou není ve skutečnosti ani zdaleka takové, jak se o tom píše v komiksech…
Píše se rok 2052 a to málo, co po válce ze světa zbylo, halí šero nukleární zimy. Attiona City, jednu z posledních výsep lidské civilizace, zevnitř požírá záhadná epidemie a společenské rozkoly. Zatímco prominentní občané v horní části města se vzpamatovávají z válečných hrůz, méně šťastní obyvatelé spodního Downtownu je stále prožívají. Drogový byznys jen kvete, ulicím vládnou konkurenční gangy a zoufalí Downtowneři se ocitají v čím dál větší izolaci. To vše jsou ale jen první výstřely do tmy předznamenávající občanskou válku
Mladý Downtowner Jason Blake vždycky toužil být hrdinou. A teď se mu — k jeho smůle — tohle přání beze zbytku vyplní. Naproti tomu Luco Scarpa nikdy nechtěl nic jiného než prožít svůj život v klidu a míru. Přesto má pod taktovkou nejmocnější organizace světa lovit právě takové lidi, jako je Jason. A ačkoli o tom ani jeden z nich nemá nejmenší tušení, brzy se z nich mají stát pouhé figurky šachové partie, ve které se hraje o osud celého města. 

Nakladatelství: Host
Jak dlouho jsem ji četla? Dlouho, ale trvalo mi ještě déle, než jsem se ke knize dostala. Bohužel jsem na tom psychicky nebyla nejlépe a poslední co se mi chtělo, bylo číst nějaký Kronos.

Tuto knihu mi věnovalo nakladatelství Host, chci jim poděkovat a omluvit se za tu dobu, co čekali. A zde si můžete knihu koupit i vy.


Na tuhle knihu mám pokaždé jiný názor a pokaždé jiné pocity... Bohužel jsem teď neměla náladu na to, číst zrovna nějaké složité věci, (já bych si snad vystačila i s nějakou blbostí od Greena) jelikož jsem na tom nebyla nejlépe. Rozhodně se nechci obhajovat, ale byla to jak škola, (naštěstí už je konec) tak i nějaké rodinné problémy, plus mé vnitřní pocity...
Jednoduše jsem toho všeho měla plné zuby a jediné, na co jsem se zmohla, bylo být na počítači, (celý den) koukat na videa o ničem, poslouchat písně, psát příběhy a občas si přes den schrupnout. Takže... tak to prostě bylo. Štve mě, že se to dělo zrovna při čtení Kronosu, takže se omlouvám, pokud to bude nějak v textu cítit... Ale já vážně nemohla. A proto taky nebyly žádné Deníky knihofila, ale nebojte, začátkem prázdnin by snad měly být.


Projekt Kronos je naprostá prvotina autora, což jsem brala na zřetel. Věřím, že se nikdo nestal špičkovým autorek díky jedné knize (pokud vás někdo napadl, neříkejte to), ale musím říct, že i tak se mi Kronos celkem líbil.

Nebyl to úplně můj šálek kávy/čaje, ale i tak jsem si čtení přes všechno užila.

Příběh se odehrává v jednom z mála měst, kde jsou lidé, kteří přežili jaderný útok. Taková města se dělí na několik skupin, jelikož lidí neustále přibývá. Přes spodní část se nasadila nějaká plošina a její obyvatelé se nazývají Downtowneři.  Dole, pod plošinou je život naprosto jiný než nahoře. Loupeže, vraždy, nemoci a podobné věci jsou na každodenním pořádku občanů a řeknu, že není co závidět. To život ve vrchní vrstvě, ve vrstvě "lepších", je naprosto jiný...
Hlavními hrdiny této knihy jsou Jason a Luco. Jason je milý, energický chlapec, který si vždy přál být hrdina a bránit práva spoluobčanů. Za to Luco, to je naprostý opak. Jeho přáním je být šťastný a užívat si života. Jenže... Nikdy není nic dokonalé.

Prvotina tohoto českého autora mě příjemně překvapila. Dříve jsem byla k českým autorům taková nedůvěřivá, avšak... Pavel Bareš je dalším spisovatelem, díky kterému je můj pohled zase o něco méně skeptický. :)


Město je hezky vymyšleno, jsou krásně vykreslené charaktery... Ovšem co mi trochu vadilo, bylo časté střídání postav. Jelikož mám ráda, když se kniha odehrává pohledy 3 postav, ale zde bylo postav celkem hodně. I když to nehodnotím nějak negativně.

Každému se čte dobře něco jiného, takže někdo toto možná hodnotí pozitivně.
To už by si měl každý rozhodnout sám. :)
Jinak ještě mimo knihu k autorovi... Má super instagram, tak ho nezapomeňte sledovat.


70%

Mé pocity z knihy vyjádřené v gifech.





Lupínková dáma.





















2 komentáře:

  1. Knihu mám doma a čeká na mě v knihovně. Na Tvou recenzi jsem narazila na ČBDB a škoda, že jsem se z ní vlastně nedozvěděla něco víc, nějaký hlubší pohled na celý příběh. Tak to bude pro mě alespoň i nadále velkým tajemstvím a pustím se do knihy bez poskvrny. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář! :)
      Nechtěla jsem spoilerovat. Určitě si knihu přečti.
      Lu.

      Vymazat