pátek 1. září 2017

Co po ní zůstalo? ~Recenze...~


Zdravím, knihofilové!
Mám zde recenzi na knížku Co po ní zůstalo.
Jdeme na to.
zdroj


 Název: Co po ní zůstalo
Autor: T. R. Richmond
Anotace: Podivná, zbytečná, nesmyslná. Tak se jeví smrt pětadvacetileté Alice všem, kdo si ji pamatují jako veselou a vitální dívku s chutí do života. Byla to nešťastná náhoda, sebevražda, nebo jí někdo pomohl? Všichni, kdo ji měli rádi, truchlí nad její ztrátou a leckdo si klade otázku – jaká vlastně byla Alice ve skutečnosti?

Její bývalý profesor Jeremy Cooke je touto myšlenkou tak zaujat, že se rozhodne znovu poskládat Alicin život z toho, co po ní zůstalo – spolu s ním se postupně probíráme deníkovými záznamy, dopisy i internetovými texty, jejichž prostřednictvím autor rafinovaně odhaluje kousek po kousku znepokojivé skutečnosti.

Pravda, která vyplouvá na povrch, nemusí být každému příjemná. Odhaluje bolestná zákoutí duše, tajemství, se kterými se nikomu nesvěřujeme, skutečnosti, na které bychom nejraději zapomněli.

Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Jota
Jak dlouho jsem ji četla? Asi čtyři dny, je to delší doba, ale byla jsem na LVT se psem, takže jsem neměla moc času.
Je/Bude pokračování? Ne. :)

Tuto knihu mi jako recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Jota, za což jim nesmírně děkuji. Můžete si ji koupit třeba zde.


Jako první mě na této knize zaujala obálka. Ano, sice se říká "nesuď knihu podle obalu", ale i přebal dělá velkou roli v tom, zda si knihy všimnete, zhodnotíte ji jako zajímavou a dáte se třeba do čtení anotace.
Zde mě upoutal jemný, něžný a jednoduchý vzhled, takže jsem si na knihu klikla.
A musím říct, že jsem neudělala zase tak špatně.

Knížka je psána zvláštní formou, a to třeba články z novin, zápisky z deníků, blogy, rozhovory a dopisy. Vše pojedná o mladičké Alici, která záhadně zemřela. Mně osobně byla velice sympatická, protože byla taková cílevědomá dívka. Všeho se chytil její bývalý profesor Jeremy Cooke a pomocí těchto ústřižků skládá znova Alicin život střípek po střípku.

Tahle kniha není úplně můj žánr, ale i tak mě zaujala. Líbilo se mi zpracování, líbila se mi forma, kterou je to psáno. Ovšem abych jen nechválila, mám problém v tom, že kniha se neskutečně natahovala a některé pasáže byly vyloženě nudné.

Líbila se mi Alice, líbil se mi Ben, tedy chlapec, se kterým si Alice byla velmi blízká. Měla jsem ráda Jeremyho, který se svého nápadu nevzdal a shromažďoval všechny informace tak, aby to dávalo smysl. A že to neměl vždycky jednoduché, protože přeci jen, zabývat se smrtí mladé dívky není úplně "koníček", kterým byste se chlubili na potkání. 
Bylo zde více postav, každá byla originální a měla svou minulost...

Jediná věc co mě nepotěšila bylo to, že mi trvalo se začíst. Možná to bylo neobvyklou formou, možná tím, že jsem měla ještě hlavu plnou fantasy. Kdo ví...

Musím říct, že zde byla zmíněna i Praha! :)

Styl psaní autora je velmi čtivý a přehledný, líbilo se mi, že to musel mít promyšleno a jak do sebe všechno krásně zapadalo jako nějaká skládačka.
Alice mi bylo upřímně líto, jelikož jsme se v knize seznámily se vším. Jejími myšlenkami, životem, přáteli...

Mluví se tu hodně o smrti. O tom, co po nás zůstane, až jednou zemřeme. A že bychom měli snad přemýšlet o tom, jaký po sobě zanecháme odkaz. Protože je neskutečně mnoho verzí, mnoho pohledů a každý z nich je svým způsobem pravdivý...

Knížku teda můžu doporučit, je zajímavá a příjemná na čtení...
Dávám jí proto následující hodnocení:

  70%


Mé pocity vyjádřené v gifech:





Budu velmi ráda, pokud mi vaše názory zanecháte v komentářích.
Lupínková dáma.









2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Ta obálka mě také zaujala, není to kniha jaké obvykle čtu, ale nevypadá vůbec špatně :)

    OdpovědětVymazat